(044) 383 32 78 (067) 005 99 55 (066) 054 12 16
 

ШЕНГЕН В СЛОВАЧЧИНУ

У 2007 році список країн Шенгенської угоди поповнила своєю присутністю і Словаччина. Для в'їзду до Словаччини громадяни України, Росії та інших країн СНД повинні оформити спеціальну візу. Її можна отримати в Консульському відділі Посольства Словацької Республіки України, який знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Паторжинського, 14.

Види віз до Словаччини

Словацькі візи бувають декількох видів. Розглянемо більш детально їх класифікацію.

Шенген в СловаччинуЗалежно від кількості необхідних поїздок до Словаччини можуть видаватися як одноразові (передбачають тільки одну поїздку) і багаторазові візи (видаються на необмежену кількість поїздок до Словаччини). Звичайно ж, кожна з них має свій термін дії. Але про це пізніше.

Залежно від термінів перебування та мети поїздки апліканта до Словаччини візи бувають транзитні (категорія А і В), короткострокові (категорія С) і національні (категорія D). Останні два види є найпоширенішими.

Національну візу до Словаччини (категорія D) можуть отримати особи, які отримали право на довгострокове перебування в цій країні (термін перебування в Словаччині повинен перевищувати 3 місяці) з метою навчання, роботи, тимчасового проживання або по іншим узгодженим причинам.

Короткострокову шенгенську візу до Словаччини(категорія С) можуть отримати особи, які відправляються в цю країну з метою відвідати друзів або родичів, які проживають на території Словаччини, здійснити діловий візит, транзит або ж з метою відпочинку і туризму.

Для того щоб отримати короткострокову шенгенську візу категорії аплікант повинен надати до Консульського відділу Посольства Словаччини наступний перелік документів:

  • Закордонний паспорт (обов'язкова умова - термін дії закордонного паспорта не повинен бути менше 3 місяців після закінчення поїздки до Словаччини);
  • Ксерокопія першої сторінки закордонного паспорта, де вказані особисті дані заявника;
  • Анкета на оформлення візи, підписана особисто заявником і написана англійською мовою. ( Дана заява має бути повністю заповнена, у разі відсутності якихось даних, у відповідних пунктах необхідно поставити прочерк. Анкета повинна бути заповнена без виправлень і помарок, розбірливим почерком);
  • Одна кольорова фотографія розміром 3,5х4 см на сірому тлі. Фотографію потрібно зробити не раніше, ніж за півроку до подачі пакета документів на цю візу. Вона прикріплюється скріпкою до анкет, але не приклеюється.
  • Ксерокопія попередніх шенгенських віз, якщо вони були раніше видані;
  • Довідка з місця роботи. Довідка друкується на фірмовому бланку підприємства і завіряється підписом і печаткою керівника. У цьому документі вказується посада, оклад і стаж роботи апліканта;
  • Копія та оригінал поліса медичного страхування із сумою покриття від 30000 євро. Поліс має бути дійсним на всій території Шенгену і протягом усього терміну поїздки. Поліси медичного страхування, придбані через Інтернет, в посольство не приймаються. Вони повинні бути обов'язково підписані в страховій компанії;
  • Для підтвердження наявності у заявника достатньої кількості грошових коштів (розраховується в середньому по 56 доларів на добу на одну особу) необхідно надати один з наступних видів документів:
  • Дорожні чеки, квитанція про їх придбання;
  • Оригінал довідки 2-ПДФО для приватних осіб і 3-ПДФО для приватних підприємців;
  • Виписка з рахунку кредитної картки або з банківського рахунку, де підтверджується регулярне нарахування грошових коштів протягом останніх шести місяців на рахунок заявника. Виписка обов'язково повинна мати підпис і печатку співробітника банку, тому виписки з банкомату в Консульстві не приймаються.

Для гарантії повернення в країну постійного проживання аплікант повинен подати залізничні, автобусні, авіаквитки, а також їх копії, або підтвердження броні квитків, або ж водійське посвідчення, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, поліс міжнародного страхування цього транспортного засобу. Також з цією метою можна подати виписку з ЕГРП про володіння нерухомим майном, спеціальні виписки з кадастрового реєстру або ж інші документи, які підтверджують наявність майна в країні постійного проживання.

Якщо заявнику необхідна транзитна віза, то йому необхідно надати також квитки по всьому маршруту поїздки, а також візу в країну кінцевого слідування, якщо вона там необхідна.

Для підтвердження проживання апліканта у Словаччині на час поїздки, йому необхідно подати наступні документи, виконані відповідно до вимог Консульського відділу Посольства Словаччини - оригінал підтвердження санаторію, пансіонату, готелю тощо, або оригінал запрошення від організації чи приватної особи.

Вимоги до запрошеннями і броні готелю

Консульський відділ Посольства Словаччини в Україні пред'являє такі вимоги до підтвердженням залежно від мети подорожі:

1) Туризм - до розгляду приймаються оригінали ваучерів або підтверджень з готелів або словацьких турфірм (обов'язково з печаткою організації). Копії цих документів приймаються лише за умови наявності оригіналу банківського підтвердження оплати проживання в готелі. Підтвердження, отримані через інтернет, до розгляду не приймаються.

2) Приватний візит - до розгляду приймаються тільки оригінали запрошень, в яких вказується ПІБ запрошуючихі запрошених осіб, їх адреси проживання, терміни перебування в Словаччині, характер відносин між запрошеними і тих, що запрошують. Копії запрошень або документи, отримані через інтернет, не приймаються. Дані запрошення повинні бути завірені нотаріально у Словаччині ( у разі перебування особи, яка запрошує за межами країни, документ засвідчується в Консульстві Словаччини) у разі, якщо:

  • Запрошуючий є громадянином Словаччини;
  • Запрошуючий є громадянином України, який проживає у Словаччині на законних підставах і запрошує до себе в гості близьких родичів.

3) Діловий візит - до розгляду приймаються оригінали запрошень з боку словацьких підприємств або організацій, нотаріально завірені у Словаччині. Запрошення складається на спеціальному фірмовому бланку організації, яка запрошує апліканта. У документі вказуються такі дані: ПІБ, місце проживання, номер закордонного паспорта, мета поїздки і терміни перебування запрошуваного особи на території Словацької Республіки. Запрошення обов'язково має бути завірене підписом і печаткою відповідальної особи. Для оформлення багаторазової ділової візи в запрошенні вказується також контракт про співпрацю з організацією Словаччини.

Всі види запрошень до Словаччини мають обмежений термін дії - не більше 3 місяців від дати оформлення (завірення в нотаріуса).

Поїздка до Словаччини з дітьми

Якщо поїздка до Словаччини планується з дітьми, то в Консульство необхідно подавати окрему анкету та повний перелік документів на дитину, а також копію свідоцтва про народження дитини.

Якщо дитина вписана в закордонний паспорт батьків, то на нього в цей паспорт вклеюється ще один візовий стікер. Незалежно від віку дитини у паспорті батька повинна бути вклеєна фотографія дитини.

Якщо дитина їде до Словаччини у супроводі одного з батьків або третіх осіб, то в консульство Словаччини обов'язково надається нотаріально завірена довіреність від батька або батьків на дозволи вивезення дитини. Якщо ж дитина їде закордон самостійно, то для отримання візи необхідно надати нотаріально завірену копію дозволу на самостійний виїзд з країни від обох батьків.

У разі відсутності одного з батьків, у консульство надаються копії документів, що підтверджують відповідний факт (копія свідоцтва про смерть, довідки з міліції про те, що невідомо місцезнаходження батька, рішення суду про позбавлення батьківських прав).

Порядок оформлення шенгенської візи до Словаччини

Для отримання шенгенської візи до Словаччини необхідно подати вищеперелічений пакет документів самостійно або через акредитовані словацьким консульством туристичні фірми. За наявності підтвердних документів пакет документів на візу також можуть подавати і близькі родичі. У разі, якщо у заявника немає можливості через нестачу часу або особисте звернення заявника спричинить за собою значні фінансові витрати, допускається також подача документів третьою особою. Для цього необхідна відповідна нотаріально завірена довіреність від власника паспорта.

Прийом документів здійснюється Консульським відділом Посольства Словацької Республіки в Україні з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 12.00. Видача вже готових віз здійснюється в другій половині дня. Більш детальну інформацію про роботу Консульського відділу можна уточнити за телефоном +380 ( 44) 234-60-07 або +380 ( 44) 234-60-08 .

В Україні працюють також два Почесних Консульства Словацької Республіки:

  1. Почесне Консульство Словацької Республіки в Донецьку, яке знаходиться за адресою м. Донецьк, просп. Комсомольський, 7, індекс 83000, телефон +380 (62) 334-16-12
  2. Почесне Консульство Словацької Республіки в Ужгороді, яке знаходиться за адресою м. Ужгород, вул. Тиха, 8, індекс 88000, телефон +380 (312) 61-38-24

Термін дії шенгенської візи до Словаччини

Одноразова туристична віза терміном до 90 днів - термін перебування в Словаччині визначається кількістю днів, які вказані в запрошенні або підтвердженні броні готелю. Найчастіше аплікантам видається одноразова віза з «коридором на 30 днів».

Одноразова транзитна віза терміном до 30 днів - термін перебування в Словаччині не повинен перевищувати 5 днів.

Дворазова і багаторазова транзитна віза терміном до 90 днів допускає термін перебування в Словаччині, що не перевищує 5 днів при кожному в'їзді.

Багаторазова віза - термін її дії може бути 1 рік, 2 роки, 5 років. Видається вона за наявності спеціальних документів, які підтверджують необхідність частих поїздок заявника в цю країну. Термін перебування в Словаччині збагаторазовою шенгенською візою не повинен перевищувати 90 днів протягом півроку.

Термін оформлення шенгенської візи до Словаччини

На даний момент стандартний термін оформлення шенгенської візи до Словаччини з моменту подачі заяви становить 5 робочих днів. Можливо також і прискорене оформлення візи (на протязі трьох робочих днів), за наявності документів чи білетів, що підтверджують терміновість поїздки. При цьому консульський збір збільшується в два рази.

Консульський збір

При подачі заяви в Консульському відділі оплачується консульський збір, який складає 35 євро за транзитну та короткострокову візу до Словаччини. При оформленні термінової візи консульський збір складає 70 євро.

Оформлення шенгенської візи до Словаччини для громадян інших країн

Громадяни інших країн, що проживають на території України, також можуть звернутися до Консульського відділу Посольства Словацької Республіки в Україні для оформлення шенгенської візи до Словаччини. Для цього їм необхідно надати такий же пакет документів, що і для громадян України, а також сплатити консульський збір у розмірі 60 євро. У даному випадку подача документів на оформлення візи здійснюється заявником особисто.

Діюча віза в анульованому паспорті

Якщо у власника закінчився термін дії закордонного паспорта або паспорт був зіпсований, то наявна в ньому діюча шенгенська віза автоматично стає недійсною. У цьому випадку, власникові закордонного паспорта необхідно оформити в консульстві нову візу, надавши при цьому повний пакет документ на необхідну категорію візи, новий закордонний паспорт, старий паспорт з шенгенськими візами.

Умови перетину кордону Словацької Республіки

На вимогу прикордонних і митних служб при перетині кордону Словаччини іноземні громадяни зобов'язані надати:

  • Бронь або ваучер готелю, або запрошення, завірене в місцевому відділіполіції, або направлення на лікування, що підтверджує також 100 % оплату;
  • Грошову суму у вільно конвертованій валюті, з розрахунком 75 доларів (≈1200SKK) на добу на людину, або виписку з рахунку в банку, який має також відділення і на території Словацької Республіки;

Медичну страховку, яка буде дійсна на території Словацької Республіки.

Словаччина > Термальні курорти Словаччини :: Загальна інформація про Словакію :: Бардеєевскі купелі :: Бойніце :: Курортне місто-Попрад :: Вишні Ружбахи :: Пієштяни :: Аквапарк Татраландія :: Віза в Словаччину :: Шенген в Словаччину :: Печери Словаччини :: Чому Словаччина? :: Гірськолижні курорти Словаччини :: Низькі Татри :: Високі Татри :: Гірськолижний курорт Ясна :: Липтовський Микулаш :: Деменівська Долина :: Татранська Ломніца :: Гірськолижний курорт Смоковці :: Штребське Плесо :: Дитячий табір в Словаччині :: Чудеса Братислави :: Прешов :: Кошице :: Замки Словаччини :: Екскурсійний тур до Словаччини :: Автобусний гірськолижний тур до Словаччи :: Тур на Різдво до Словаччини :: Новий рік в Бардєєвських Купелях :: Новий рік в Смоковці :: Новий рік на курорті Вишні Ружбахи :: Трансфер в Словаччину

тури за кордон, тури в словаччину, відпочинок в словаччині, тури з україни в словаччину, тури з києва в словаччину. екскурсії по словаччині, гірськолижні курорти в словаччині, термальні курорти в словаччині, тур в словаччину, зимовий відпочинок в словаччині, що побачити в словаччині, де відпочити в словаччині, шенген в словаччину.

witch.hand